Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10201/23839

Title: Escalonando la propuesta agroecológica para la soberanía alimentaria en América latina
Other Titles: Scaling up an agroecological strategy for food sovereignty in Latin America
Issue Date: 2009
Date of creation: 2009
Publisher: Servicio de Publicaciones - Universidad de Murcia
ISSN: 1989-4686
Related subjects: CDU::6 - Ciencias aplicadas::63 - Agricultura. Silvicultura. Zootecnia. Caza. Pesca::631/635 - Gestión de las explotaciones agrícolas
Keywords: Agroecología
Soberanía alimentaria
Agroecology
Food sovereignty
Abstract: Este artículo analiza la contribución que hacen los campesinos en América Latina hacia la producción de la mayor parte de los alimentos que las comunidades rurales y urbanas necesitan, a pesar del cambio climático y los elevados costos energéticos. Este potencial productivo se puede potenciar aun mas con la aplicación de los principios agroecológicos, pero para esto los investigadores y los profesionales del desarrollo rural tendrán que involucrarse en procesos participativos de gestión de manera de traducir estos principios universales de manejo de recursos naturales en recomendaciones prácticas directamente relevantes a las necesidades y las circunstancias de los campesinos. Pero para escalonar miles de experiencias agroecológicas locales exitosas, se deberán también promover cambios en políticas agrarias que den acceso a los agricultores a tierra, semillas, crédito, servicios de extensión, etc., casi como acceso a mercados locales y precios justos.
Abstract: This text analyzes the food production contribution of Latin American peasants and their contribution to food security in urban and rural areas, despite climate change and the rising costs of energy. This productive potential can be enhanced even more with agroecological approaches that require a participatory process by which principles emerging from research can be translated into practical natural resource management applications relevant to the needs and circumstances of peasants. In order to scale up hundreds of successful agroecological experiences, agrarian policies are needed so that farmers can have access to land, seeds, water, credit, research and extension as well as local markets and just prices.
Primary author: Altieri, Miguel A.
Published in: Agroecología, Vol 4, (2009)
URI: http://hdl.handle.net/10201/23839
Document type: info:eu-repo/semantics/article
Number of pages / Extensions: 10 p.
Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
Geographic Materia: América Latina
Appears in Collections:Vol. 4 (2009)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
117171-464691-1-PB.pdf106,06 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in Digitum are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.