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dc.contributor.authorPeixoto, Carine Mascena-
dc.contributor.authorCoelho, Sheila Lorena de Araújo-
dc.contributor.authorCazetta, Marcia Luciana-
dc.date.accessioned2020-04-28T11:54:51Z-
dc.date.available2020-04-28T11:54:51Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationAnales de Biología, Vol. 42 (2020)es
dc.identifier.issn1989-2128-
dc.identifier.issn1138-3399-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10201/90609-
dc.description.abstractIn the present work was studied the use of cassava peel flour (CPF), corn steep liquor (CSL), and cassava wastewater as substrates to produce cyclodextrin glycosyltransferase (CGTase) from a new alkalophilic isolate of Bacillus trypoxylicola SM-02 by submerged fermentation. The experiments were performed as a Central Composite Design 22 , totalizing 11 assays. An enzymatic activity of 352.53 U/mL was obtained using 1.5 g of CPF and 0.6 g of CSL. The optimum temperature and pH of CGTase was 55 °C and 8.0, respectively. The CGTase depicted a relative activity of more than 50% for 120 min at the optimum temperature. The only salt that positively influenced the CGTase activity was CaCl2. The results are indicative of a potential role of B. trypoxylicola SM-02 in the production of CGTase using residual substrates.es
dc.description.abstractResumen: En el presente trabajo estudiamos el uso licor de maíz fermentado (LMF), harina de cáscara de yuca (HCY) y aguas residuales de yuca para la producción de ciclodextina glicosiltransferasa (CGTase) por un nuevo aislado alcalófilo de Bacillus trypoxylicola SM-02 en fermentación sumergida. Los experimentos se realizaron por Diseño Central Compuesto Rotativo 22 totalizando 11 ensayos. La mayor actividad enzimática de 352.53 U/mL se obtuvo con 1.5 g de HCY y 0.6 g de LMF. La temperatura y el pH óptimos fueron 55 ºC y pH 8.0, respectivamente. CGTase mostró una actividad relativa superior al 50% durante 120 min. a la temperatura óptima. Solo el CaCl2 mostró actividad positiva para CGTasa. Los resultados apuntaron a un buen potencial de B. trypoxylicola SM-02 para la producción de CGTasa usando substratos residuales.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.format.extent10es
dc.languageenges
dc.publisherMurcia: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Murciaes
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectEnzimaes
dc.subjectSubproductos agroindustrialeses
dc.subjectBacteriaes
dc.subjectEnzymees
dc.subjectAgro-industrial byproductses
dc.subjectBacteriaes
dc.subject.otherCDU::5 - Ciencias puras y naturales::59 - Zoologíaes
dc.titleByproducts from cassava industry: alternative substrates for cyclodextrin glycosyltransferase production by alkalophilic Bacillus trypoxylicola SM-02es
dc.title.alternativeBioproductos de la industria de la yuca: sustratos alternativos para la producción de ciclodextrina glucosiltransferasa por alcalófilo Bacillus trypoxylicola SM-02es
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.6018/analesbio.42.05-
Aparece en las colecciones:Vol. 42 (2020)

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