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http://dx.doi.org/10.6018/analesbio.42.05
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Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | Peixoto, Carine Mascena | - |
dc.contributor.author | Coelho, Sheila Lorena de Araújo | - |
dc.contributor.author | Cazetta, Marcia Luciana | - |
dc.date.accessioned | 2020-04-28T11:54:51Z | - |
dc.date.available | 2020-04-28T11:54:51Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Anales de Biología, Vol. 42 (2020) | es |
dc.identifier.issn | 1989-2128 | - |
dc.identifier.issn | 1138-3399 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10201/90609 | - |
dc.description.abstract | In the present work was studied the use of cassava peel flour (CPF), corn steep liquor (CSL), and cassava wastewater as substrates to produce cyclodextrin glycosyltransferase (CGTase) from a new alkalophilic isolate of Bacillus trypoxylicola SM-02 by submerged fermentation. The experiments were performed as a Central Composite Design 22 , totalizing 11 assays. An enzymatic activity of 352.53 U/mL was obtained using 1.5 g of CPF and 0.6 g of CSL. The optimum temperature and pH of CGTase was 55 °C and 8.0, respectively. The CGTase depicted a relative activity of more than 50% for 120 min at the optimum temperature. The only salt that positively influenced the CGTase activity was CaCl2. The results are indicative of a potential role of B. trypoxylicola SM-02 in the production of CGTase using residual substrates. | es |
dc.description.abstract | Resumen: En el presente trabajo estudiamos el uso licor de maíz fermentado (LMF), harina de cáscara de yuca (HCY) y aguas residuales de yuca para la producción de ciclodextina glicosiltransferasa (CGTase) por un nuevo aislado alcalófilo de Bacillus trypoxylicola SM-02 en fermentación sumergida. Los experimentos se realizaron por Diseño Central Compuesto Rotativo 22 totalizando 11 ensayos. La mayor actividad enzimática de 352.53 U/mL se obtuvo con 1.5 g de HCY y 0.6 g de LMF. La temperatura y el pH óptimos fueron 55 ºC y pH 8.0, respectivamente. CGTase mostró una actividad relativa superior al 50% durante 120 min. a la temperatura óptima. Solo el CaCl2 mostró actividad positiva para CGTasa. Los resultados apuntaron a un buen potencial de B. trypoxylicola SM-02 para la producción de CGTasa usando substratos residuales. | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.format.extent | 10 | es |
dc.language | eng | es |
dc.publisher | Murcia: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Murcia | es |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Enzima | es |
dc.subject | Subproductos agroindustriales | es |
dc.subject | Bacteria | es |
dc.subject | Enzyme | es |
dc.subject | Agro-industrial byproducts | es |
dc.subject | Bacteria | es |
dc.subject.other | CDU::5 - Ciencias puras y naturales::59 - Zoología | es |
dc.title | Byproducts from cassava industry: alternative substrates for cyclodextrin glycosyltransferase production by alkalophilic Bacillus trypoxylicola SM-02 | es |
dc.title.alternative | Bioproductos de la industria de la yuca: sustratos alternativos para la producción de ciclodextrina glucosiltransferasa por alcalófilo Bacillus trypoxylicola SM-02 | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es |
dc.identifier.doi | http://dx.doi.org/10.6018/analesbio.42.05 | - |
Aparece en las colecciones: | Vol. 42 (2020) |
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