Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10201/73043

Title: Institutionalization of participatory food system research: encouraging reflexivity and collective relational learning
Other Titles: Institucionalización de la investigación participativa de sistemas alimentarios: potenciando la reflexividad y el aprendizaje relacional colectivo
Issue Date: 2018
Publisher: Murcia: Servicio de publicaciones de la Universidad de Murcia.
Citation: Agroecología, Vol. 13, nº 1 (2018)
ISSN: 1989-4686
1887-1941
Related subjects: CDU::6 - Ciencias aplicadas::63 - Agricultura. Silvicultura. Zootecnia. Caza. Pesca::631 - Agricultura. Agronomía. Maquinaria agrícola. Suelos. Edafología agrícola
Keywords: Participatory action research
Sustainable food systems
Transdisciplinarity
Reflexivity
Abstract: This paper draws on an ongoing experience of supporting participatory action research for sustainable food systems in Brussels. To share our insights and identify learnings from this ex-perience, we bring together discussions in the literature on the development of an urban food systems perspective on agroecology, the institutionalization of agroecology and of participa-tory action research. We show how stimulating reflexivity and collective relational learning, hold promises as a strategy for resisting the potential drawbacks of the institutionalization of partici-patory food system research.
Este artículo examina nuestra experiencia como miembros de un colectivo de apoyo y acom-pañamiento de varios proyectos de investigación-acción participativa de sistemas alimentarios sostenibles en la ciudad de Bruselas. Nuestra lectura se basa en discusiones y debates en torno a una perspectiva de sistemas alimentarios urbanos sobre agroecología, institucionalización de agroecología y de la investigación-acción participativa. Con esta discusión queremos explorar de que forma estimular la reflexividad y el aprendizaje colectivo y relacional, ofrece una estrategia prometedora para resistir las desventajas de institucionalización de la investigación participativa del sistema alimentario.
Primary author: Van Dyck, Barbara
Vankeerberghen, Audrey
Audrey, Emmanuel
Maughan, Noémie
Visser, Marjolein
URI: http://hdl.handle.net/10201/73043
Document type: info:eu-repo/semantics/article
Number of pages / Extensions: 12
Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Appears in Collections:Vol. 13, nº 1 (2018)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
385641-Texto del artículo-1291661-2-10-20190628.pdf499,69 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons