Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.6018/turismo.39.290641

Title: Estudio de la demanda existente en torno al oleoturismo. El caso de Andalucía
Other Titles: Study of demand around the olive oil tourism. The case of Andalusia
Issue Date: 2017
Publisher: Universidad de Murcia
Citation: Cuadernos de turismo, nº 39 (2017)
ISSN: 1989-4635
1139-7861
Related subjects: CDU::3 - Ciencias sociales::33 - Economía::338 - Situación económica. Política económica. Gestión, control y planificación de la economía. Producción. Servicios. Turismo. Precios
Keywords: Oleoturismo
Andalucía
Olive tourism
Andalusia
Abstract: El oleoturismo se desarrolla en el medio rural donde se refleja una determinada cultura en relación con el aceite de oliva. El objetivo de este artículo es analizar el perfil sociode- mográfico, las actividades, las motivaciones, las valoraciones y los niveles de satisfacción que tienen con el viaje los oleoturistas en varias zonas geográficas de Andalucía. Para ello se realizan encuestas a la demanda. Los resultados muestran que destacan visitantes de 60 o más años, con una renta media-alta, estudios universitarios y extranjeros. Las motivaciones son visitar la zona geográfica, aprender sobre el mundo del aceite y comer y beber productos de la zona. Lo más valorado es la hospitalidad y la conservación del entorno. La mayoría están satisfechos con el viaje realizado.
ABSTRACT The olive oil tourism develops in rural areas which reflect a particular culture in rela- tion to olive oil. The purpose of this study is to analyze the demographic profile, activities, motivations, valuations and levels of satisfaction with the trip in various geographical areas of Andalusia’s olive tourism. There has been a methodology based on surveys. The results show that visitors with 60 years or olders, with a medium-high income, university studies and foreign. The motivations are visiting the geographical area, learn about the world of oil and eat and drink local products. The most valued is the hospitality and environmental con- servation. Most tourists are satisfied with the trip.
Primary author: Orgaz Agüera, Francisco
Moral Cuadra, Salvador
López Guzmán, Tomás
Cañero Morales, Pablo
URI: http://hdl.handle.net/10201/53220
DOI: https://doi.org/10.6018/turismo.39.290641
Document type: info:eu-repo/semantics/article
Number of pages / Extensions: 18
Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
Geographic Materia: Andalucía, España
Appears in Collections:Nº 39 (2017)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
290641-1011191-1-PB.pdfEspañol2,03 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
290641-1012161-1-PB.pdfEnglish1,84 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons