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Title: Accumulation and tolerance of cadmium in a nonmetallicolous ecotype of Silene vulgaris Garcke (Moench)
Other Titles: Acumulación y tolerancia a cadmio en un ecotipo no metalífero de Silene vulgaris Garcke (Moench)
Issue Date: 2014
Publisher: Murcia: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Murcia
ISSN: 1138-3399
Related subjects: 58 - Botánica
Keywords: Metales pesados
Fitoestabilización
Heavy metals
Phytostabilisation
Abstract: En este estudio, se analizó el efecto de diferentes concentraciones de Cd2+ sobre un ecotipo de Silene vulgaris Garcke (Moench). La concentración de 60 μM de Cd2+ provocó una ligera inhibición del crecimiento de las plantas mientras que la concentración más alta (120 μM) redujo drásticamente la biomasa y la elongación de la raíz y los brotes. Además, se detectaron altos niveles de Cd2+ en las plantas, un coeficiente de bioacumulación elevado en las raices y un bajo factor de translocación indicando que el ecotipo de S. vulgaris empleado en este estudio presenta una alta capacidad de acumulación de Cd2+ en las raíces y sería un buen candidato para la fitoestabilización, lo que contribuiría a reducir los niveles de Cd2+ en el suelo. Además, los resultados obtenidos indican que se debe tener precaución con el origen de esta planta, ya que podría representar una fuente adicional de Cd2+ en la dieta humana.
ABSTRACT: In this study, a pot experiment was developed using a non-metallicolous ecotype of Silene vulgaris Garcke (Moench) exposed to 0, 60 and 120 µM Cd2+ for 13 days. The dose of 60 µM Cd2+ had little effect on the growth of S. vulgaris plants, whereas the highest dose produced a drastic reduction in biomass, and root and shoot elongation. The high internal Cd2+ concentration together with the high bioaccumulation coefficient in roots and the low translocation factor indicated that this ecotype could be a good candidate for the phytostabilisation of Cd2+-contaminated soils. In view of the widespread use of this plant in popular medicine and the cuisine of Mediterranean countries, the results obtained also suggest that caution needs to be taken concerning its origin since it could represent an additional source of Cd2+ in the human diet.
Primary author: Miras Moreno, Begoña
Almagro, Lorena
Pedreño García, María Ángeles
Ferrer, María Angeles
Faculty / Departments / Services: Biología Vegetal
Published in: Anales de biología, Vol. 36 (2014)
URI: http://hdl.handle.net/10201/39395
Document type: info:eu-repo/semantics/article
Number of pages / Extensions: 6
Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:Vol. 36 (2014)

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