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Title: Agroecología: Única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socioecológica
Other Titles: The scaling up of agroecology: spreading the hope for food sovereignty and resilience
Issue Date: 2012
ISSN: 1989-4686
Related subjects: 631 - Agricultura. Agronomía. Maquinaria agrícola. Suelos. Edafología agrícola
Keywords: Agroecología
Agricultura orgánica
Soberanía alimentaria
Agroecology
Organic farming
Food security
Abstract: La revolución verde no solo falló en proveer alimentos para la población mundial, sino que fue creada bajo premisas no validas: agua y energía abundante y barata, y un clima no cambiante. En algunas de la regiones cerealistas, la tasa de incremento de rendimientos esta declinando a pesar del mayor uso de agroquímicos, en la medida que los cultivos alcanzan el punto de los rendimientos decrecientes. Dada la ausencia de mecanismos de regulación ecológica, los monocultivos que cubren 80% de la tierra arable mundial son altamente dependientes de pesticidas y fertilizantes y dada su homogeneidad genética son muy vulnerables a plagas y al cambio climático. Hoy hay mas de mil millones de personas hambrientas en el mundo, pero el hambre se debe a la pobreza y la inequidad y no a la escasez o falta de producción. El mundo ya produce suficiente alimento para alimentar a 9 mil millones de personas que se esperan para el año 2050. No hay duda que la humanidad necesita un nuevo paradigma de desarrollo agrícola, uno que promueva formas de agricultura mas biodiversas, resilientes y socialmente justas. La base de estos nuevos sistemas agrarios son los estilos de agricultura indígena-campesina desarrollados por la mayoría de los 1.5 billones de pequeños agricultores que manejan unas 350 millones de pequeñas fincas y que producen en 30 % de la tierra arable, no menos del 50% de los alimentos para consumo domestico en el mundo. Como una ciencia aplicada, la agroecologia usa principios ecológicos para optimizar los sistemas campesinos y para desarrollar agroecosistemas sustentables nuevos, donde los insumos externos son reemplazados por procesos naturales como la fertilidad del suelo y el control biológico. El sur global tiene el potencial para producir suficiente alimento per cápita para sustentar a la población actual y potencialmente una población mas grande, pero sobre la misma base de tierra arable, con menos petróleo y en medio de un clima cambiante.
Summary: The scaling up of agroecology: spreading the hope for food sovereignty and resilience The Green Revolution not only failed to ensure safe and abundant food production for all people, but it was launched under the assumptions that abundant water and cheap energy to fuel modern agriculture would always be available and that climate would be stable and not change. In some of the major grain production areas the rate of increase in cereal yields is declining as actual crop yields approach a ceiling for maximal yield potential. Due to lack of ecological regulation mechanisms, monocultures are heavily dependent on pesticides. In the past 50 years the use of pesticides has increased dramatically worldwide and now amounts to some 2.6 million tons of pesticides per year with an annual value in the global market of more than US$ 25 billion. Today there are about one billion hungry people in the planet, but hunger is caused by poverty and inequality, not scarcity due to lack of production. The world already produces enough food to feed nine to ten billion people, the population peak expected by 2050. There is no doubt that humanity needs an alternative agricultural development paradigm, one that encourages more ecologically, biodiverse, resilient, sustainable and socially just forms of agriculture. The basis for such new systems are the myriad of ecologically based agricultural styles developed by at least 75% of the 1.5 billion smallholders, family farmers and indigenous people on 350 million small farms which occupy les than 30% of the arable land but account for no less than 50% of the global agricultural output for domestic consumption. As an applied science, agroecology uses ecological concepts and principles for the design and management of sustainable agroecosystems where external inputs are replaced by natural processes such as natural soil fertility and biological control. The global south has the agroecological potential to produce enough food on a global per capita basis to sustain the current human population, and potentially an even larger population, without increasing the agricultural land base, and using less energy and in a resilient manner in view of climate change.
Primary author: Altieri, Miguel A.
Nicholls, Clara I.
Published in: Agroecología, vol. 7, nº 2 (2012)
URI: http://hdl.handle.net/10201/36556
Document type: info:eu-repo/semantics/article
Number of pages / Extensions: 19
Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
Temporary material: Siglo XXI
Appears in Collections:Vol. 7, nº 2 (2012)

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