Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://doi.org/10.1007/s00217-024-04484-1

Registro completo de metadatos
Campo DCValorLengua/Idioma
dc.contributor.authorFuster, M.G.-
dc.contributor.authorMoulefera, I.-
dc.contributor.authorGarcía Montalbán, Mercedes-
dc.contributor.authorVíllora, Gloria-
dc.date.accessioned2025-01-15T09:53:34Z-
dc.date.available2025-01-15T09:53:34Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.identifier.citationEuropean Food Research and Technology, 2024, Vol. 250, Issue 6, pp. 1707-1719es
dc.identifier.issnPrint: 1438-2377-
dc.identifier.issnElectronic: 1438-2385-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10201/148469-
dc.description© The Author(s) 2024. This manuscript version is made available under the CC-BY 4.0 license http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ This document is the Published Manuscript version of a Published Work that appeared in final form in European Food Research and Technology. To access the final edited and published work see https://doi.org/10.1007/s00217-024-04484-1-
dc.description.abstractIn this study, a biphasic system combining oil and ionic liquid was utilized for lipase-catalyzed transesterifcation of salmon oil and alcohol to concentrate n-3 PUFAs, notably EPA and DHA. Various process variables, such as enzyme type, quantity, alcohol chain length, temperature, reactant proportions, and ionic liquid selection, were systematically assessed to optimize the process and enhance the yield of these valuable fatty acids. It was found that the Novozym 435 and Lipolase 100L Type EX emerged as the most efective enzymes. The impact of varying alcohol chain lengths (C1–C8) was examined, revealing that the Novozym 435 enzyme displayed its peak synthetic activity with 2-propanol. The results revealed a substantial increase in the overall activity during the transesterifcation reaction when employing ILs featuring hydrophobic cations and anions with low nucleophilicity. Specifcally, the [omim+][NTf2 −] ionic liquid exhibited the highest level of activity. This research holds promise for more efciently and sustainably obtaining concentrated n-3 PUFAs from fsh oil while reducing environmental impact relative to other existing concentration processes.-
dc.formatapplication/pdfes
dc.languageenges
dc.publisherSpringeres
dc.relationPROYECTO 1 Ámbito del proyecto: nacional Agencia financiadora: Agencia estatal de investigación y Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades Convocatoria: 2020 Nombre del proyecto: BIOMATERIALES EN NANOINGENIERÍA: PRODUCCIÓN Y APLICACIONES EN TERAPIAS ANTICANCERÍGENA, ANTIBACTERIANA Y ANTIVIRAL Código o número del acuerdo de subvención: PID2020-113081RB-I00 PROYECTO 2 Ámbito del proyecto: nacional Agencia financiadora: Agencia estatal de investigación y Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades Convocatoria: 2021 Nombre del proyecto: Aplicaciones de los líquidos iónicos como microcápsulas para la captura selectiva de CO2 y como ionanofluidos para energía solar Código o número del acuerdo de subvención: TED2021-130389B-C21 PROYECTO 3 Ámbito del proyecto: regional Agencia financiadora: Fundación Séneca Convocatoria: 2022 Nombre del proyecto: Nanotecnología verde aplicada a la mitigación del cambio climático Código o número del acuerdo de subvención: Ref. 22129-PI-22es
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.rightsAtribución 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectSalmon oiles
dc.subjectTransesterificationes
dc.subjectn-3 PUFAses
dc.subjectIonic liquides
dc.subjectEnzymees
dc.subjectEPAes
dc.subjectDHAes
dc.titleBiocatalytic transesterification of salmon oil in ionic liquid media to obtain concentrates of omega-3 polyunsaturated fatty acidses
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dc.relation.publisherversionhttps://link.springer.com/article/10.1007/s00217-024-04484-1-
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1007/s00217-024-04484-1-
dc.contributor.departmentIngeniería Química-
Aparece en las colecciones:Artículos

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción TamañoFormato 
separata.pdf1,35 MBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons